Legelső munkám!

2008.06.24. 10:11

HY!

Nah szeretném bemutatni, a legelső munkadarabomat, ami egy kőris testű gitár megmunkálását jelenti! A folyamatot lépésről lépésre leírom, és képekkel illusztrálom!

 

No.1.

A legelső lépés, megkeresni a megfelelő alapanyagokat. Még amikor zenélni kezdtem, vettem egy igazi "dobozgitárt", ez a kifejezés a minőségre utal:P az egész gitár nem került többe egy havi diákmunkás fizumnál. Az árból adódva azt gondolnánk, hogy hulladékból van, de hál istennek ez nem igaz. Bár az elektronika nem a legjobb, és a megmunkálása is gépekkel történt, faanyaga remek lehetőségekkel kecsegtetett!

Fogtam a gitárt, atomjaira bontottam, gondosan ügyelve arra, nehogy bármi is eltűnjön, vagy sérüljön, ez nagyon fontos! Majd lecsiszoltam róla azt a 10 réteg lakkot, amivel óvni akarták a testet a barbár punk-októl, így kaptam meg az alapot, egy szép kőristestet!

No.2.

Tervezés:

A gitárral az eredeti tervem az volt, hogy kap egy jagermeister - es festést, hogy "egyedi" legyen. bár hónappal ezelőtt azonban rátaláltam egy amerikai művész honlapjára, aki gitárfaragással foglalkozik, és nagyon megtetszett. Úgy döntöttem, ha törik ha szakad csinálok egyet, persze csak valami egyszerű, mégis érthető mintával! Úgy döntöttem, hogy a Metallica névre hallgató kultusz jó alapként szolgál, egy új kultusz megteremtéséhez, nem bonyolult, de ha ránéz valaki, tudni fogja, mi is az! A tervezés nem túl modern, egyszerűen kivágtam a betűket, és tologattam a testen:P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majd mikor eldöntöttem hogy is nézzen ki, rárajzoltam a testre a végleges mintát!
Ezek után ráraktam a szerelékeket, és körberajzoltam, hogy tudjam meddig mehetek a véséssel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy ha sérül a minta, minden elvész, mondta tapasztal Édesapám, és azt javasolta, hogy az egészet rajzoljam át egy paus - lapra! A papírt csavarokkal rögzítettem a testre, hogy ne csússzon, és később is vissza illeszthető legyen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No.3.

A faragás menete:

Kezdőként nem használtam túl sok eszközt, nem nagyon kísérleteztem, mindennel biztosra akartam menni, így nagyon óvatosan, és lassan haladtam.

Első lépésként a minta mellett egy éles késsel mélyen bekarcoltam a testet, nehogy belefaragjak. Ez igénybe veszi az ujjakat, de egy kezdő így kiküszöbölheti a hibákat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután egy kis U alakú vésővel elkezdtem kiszedni a nem kellő részeket. A felületen ezután egy nagyobb vésővel tisztáztam ki a faragást, és mélyítgettem kb. 3-4 mm. - íg.

A végső tisztázásra egy majdnem egyenes vésőt használtam, hogy ne kelljen annyit csiszolni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legnehezebb dolgom az utómunkálatokkal volt, néhány helyen nagyon nehezen tudtam késsel kivágni a mintát, és a csiszolásnál búcsút mondhattam ujjlenyomatomnak, de azt hiszem megérte:P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No.4.

Mastering!?

Ami még hátravan, az a fixálás, hogy a fa időtálló legyen. Itt nagyon óvatosnak kell lenni, mert mind a lakk, mind a lazúrfestékek barnítják a fát, így a mintának megváltozhat az árnyékolása is. Én vagy diópácot fogok használni, vagy csak egyszerű szórófejes nitrolakkot, az kevésbé sötétíti a fát!

 

És a készítő, mert ugye mindenki magából...

Ez volt a legelső munkám, így nem mentes a hibáktól, de egész jó lett szerintem.
Bármilyen észrevétel. mondanivaló, felkérés, kritika, vagy egyéb eszetekbe jutna, nyugodtan írjátok meg a fapank@gmail.com-ra, vagy ide kommentnek!

 

 

 

A legközelebb Édesapám munkásságából szeretnék feltenni pár munkát, hogy lássátok, mi mindenre képes az ember, ha önmagát képezi!

A bejegyzés trackback címe:

https://hcguitars.blog.hu/api/trackback/id/tr49536497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McBasser 2008.06.24. 10:27:47

Bocsánat mindenkitől a törölt kommentek, és egyebek miatt, a hibák kiküszöböltem, de nem tudtam mindent megmenteni!

bocis 2008.06.24. 12:12:11

Fapankom,nagyon szép lett. A kész faragást még nem láttam,de nagyon jó lett. Gratulálok :-))) Büszke vagyok rád :-) Csak így tovább,sikeres munkát.. :-)

oTo 2008.07.10. 10:27:22

Májszter!
Ez vmi übercsászár lett!

Kérdésem pediglen: vállalnál-e kisebb melót, egyszerűbb faragást? Ha igen egy kb. árat mondj nekem.
süti beállítások módosítása